Kung Fu – Ένας τρόπος ολοκλήρωσης

Kung Fu – Ένας τρόπος ολοκλήρωσης

Πρέπει να ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, πριν κλείσω τα πέντε μου χρόνια, όταν ο πατέρας μου με πήρε για παρέα σε ένα θερινό σινεμά, να δούμε ταινία «καράτε» με τον Μπρους Λη. Τότε όλες οι ταινίες του είδους ονομαζόταν «καράτε». Ο τρόπος που ο ήρωας αντιμετώπιζε τους αντιπάλους του, με τέτοια ταχύτητα, ακρίβεια και ποικιλία χτυπημάτων ήταν σχεδόν μαγικός. Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με το Kung Fu και ο σπόρος είχε ήδη φυτευτεί.

Όντας αδύνατος και μικρόσωμος, ποτέ δεν τα κατάφερνα στους καβγάδες στο σχολείο ή τη γειτονιά, αλλά και ποτέ δεν έκανα πίσω. Πάντα όμως φανταζόμουν πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ήξερα όλες τις λαβές, τα χτυπήματα και τα μυστικά του Kung Fu.

Θυμάμαι όταν στην εφηβεία γνώρισα κάποιον που έκανε χρόνια Kung Fu και τον άκουγα μαγεμένος να μου εξηγεί τις διαφορές από τις άλλες πολεμικές τέχνες, το όνειρό του να πάει στην Κίνα για να μάθει περισσότερα και πώς προτιμούσε να κάνει προπονήσεις αντί να βγαίνει έξω. Ένας άνθρωπος ευγενικός και ήρεμος, αλλά ταυτόχρονα γυμνασμένος και δυνατός, που με έκανε να θέλω ακόμα περισσότερο να μπω σε αυτό το μαγικό κόσμο.

Μερικές φορές, όταν αργεί να πραγματοποιηθεί μια επιθυμία, γίνεται  και πιο έντονη, με αποτέλεσμα να ριζώνει και να βαθαίνει. Έτσι συνέβη και με τη σχέση μου με το Kung Fu. Οι συνθήκες ποτέ δεν ήταν κατάλληλες για να ξεκινήσω. Είτε δεν υπήρχε σχολή στην περιοχή, είτε τα οικονομικά ήταν δύσκολα, είτε, αργότερα τα μαθήματα δεν άφηναν χρόνο, έπρεπε να φτάσω στα 20 για να ξεκινήσω το πρώτο στυλ με το οποίο ασχολήθηκα, στη Θεσσαλονίκη. Το πάθος ήταν τόσο, που πήγαινα στην προπόνηση νωρίτερα και έφευγα τελευταίος. Δοκίμαζα ξανά και ξανά κινήσεις και τεχνικές, μέχρι να τις μάθω καλά και απολάμβανα κάθε μάθημα. Μετά από σχεδόν 4 χρόνια, είχα φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο, αλλά δυστυχώς και πάλι οι συνθήκες ήταν τέτοιες που έπρεπε να σταματήσω.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα, μέχρι να ανακαλύψω το Choy Lee Fut και να ξεκινήσω να πιάνω ξανά το νήμα της εξάσκησης, με το ίδιο πάθος όπως παλιά.

Όποιος έχει ασχοληθεί με το Kung Fu, ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, μπορεί να αναφέρει εύκολα τα οφέλη του. Ενδυνάμωση μυών, συνδέσμων και οστών, βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της λειτουργίας των οργάνων και της γενικότερης υγείας και, τελικά, μακροζωία. Αυτά είναι προφανή και συμπεριλαμβάνονται στα οφέλη του αθλητισμού γενικότερα, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Για μένα όμως, αυτό που κάνει το Kung Fu σπουδαίο είναι η ίδια ή έννοια των λέξεων στα Κινέζικα.

Αν και δεν είναι εύκολη η ακριβής μετάφραση, Kung Fu σημαίνει εμβάθυνση, μελέτη, τελειοποίηση, ολοκλήρωση. Είναι μια στάση ζωής σύμφωνα με την οποία είσαι πρόθυμος να αφιερώσεις χρόνο, ενέργεια και επίμονη προσπάθεια για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ξεπερνώντας τα όρια που θέτει το μυαλό και το σώμα.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τον όρο Kung Fu στη φιλοσοφία, στην ποίηση, στη ζωγραφική και σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας που παράγει ομορφιά μέσα από την επιδίωξη της τελειότητας. Ακόμα και η μάχη σώμα με σώμα λοιπόν, με γυμνά χέρια ή όπλα, μια διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τη βία, μπορεί να παράξει ομορφιά και να οδηγήσει στην ολοκλήρωση. Κι αυτό, αν το σκεφτεί κανείς, είναι σπουδαίο και ως αντίληψη συγκαταλέγεται στους παράγοντες της δημιουργίας ενός σπουδαίου πολιτισμού.

Αυτό που έχω αποκομίσει από την ενασχόλησή μου με το Kung Fu λοιπόν, είναι μια κοσμοθεωρία για τον τρόπο αντιμετώπισης της ίδιας της ζωής. Όπως και η πολεμική τέχνη, η ίδια η ζωή είναι μια μεγάλη σειρά από μικρές και μεγάλες μάχες, που όλοι αντιμετωπίζουμε. Υποχρεώσεις και απαιτήσεις, επαγγελματικές, οικογενειακές, κοινωνικές στις οποίες καλούμαστε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αλλά και εσωτερικές μάχες με τον εαυτό μας. Για αυτές τις μάχες, το Kung Fu προσφέρει το καλύτερο μονοπάτι επιβίωσης, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία, την οποία θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στα εξής:

  • Σκληρή και συνεχής προπόνηση, που αποτελεί την προετοιμασία. Είτε είναι η μελέτη για εξετάσεις στο σχολείο, είτε η εκπαίδευση για δουλειά, είτε η προετοιμασία για οποιαδήποτε άλλη πρόκληση, κανένα αποτέλεσμα δεν έρχεται χωρίς προπόνηση.
  • Επιμονή στη λεπτομέρεια και εμβάθυνση. Όσο καλύτερα γνωρίζεις το αντικείμενό σου, όσο πιο πολύ έχεις ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες και τις λεπτές διαφορές, όσο περισσότερο έχεις κατακτήσει αυτό που κάνεις, τόσο καλύτερα θα εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στη «μάχη».
  • Δυναμισμός και επιθετική ενέργεια. Όποιος και να είναι ο στόχος, θα πρέπει να τον επιδιώξεις χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας όλη τη διαθέσιμη ενέργεια με ελεγχόμενη ορμή, αξιοποιώντας όλα σου τα «όπλα» με σύνεση και ακρίβεια.
  • Άμυνα και ανασυγκρότηση. Σε μια «μάχη» υπάρχουν και οι κακές ή άτυχες στιγμές. Το να μπορείς να τις αναγνωρίσεις εγκαίρως, να περιορίσεις τις απώλειες και να ανασυγκροτήσεις τις δυνάμεις σου, μπορεί να είναι το κλειδί για την ίδια την επιβίωση.
  • Σεβασμός στον «αντίπαλο». Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις και να σέβεσαι την αξία και την προσπάθεια όσων επιδιώκουν ανταγωνιστικούς στόχους και να μπορείς να συμπεριφερθείς με ευγένεια και σεβασμό, τόσο στη νίκη όσο και στην ήττα. Να αναγνωρίσεις τον καλύτερο και να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο για την επόμενη αναμέτρηση.
  • Σεβασμός στο Δάσκαλο και τους συμμαθητές. Στη ζωή κανείς δεν προοδεύει μόνος. Πάντα υπάρχουν αυτοί που θα σου δείξουν ένα δρόμο και αυτοί που θα τον ακολουθήσουν μαζί σου. Το να αναγνωρίζεις την αξία τους και να αποδίδεις σεβασμό είναι μία σπουδαία ιδιότητα.

Όλα τα παραπάνω είναι αξίες που εμπεριέχονται στην έννοια του Kung Fu και έχουν αποτυπωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τόσο στις πρακτικές, όσο και στις παραδόσεις του. Και είναι αυτά που το κάνουν κάτι περισσότερο από μια πολεμική τέχνη ή μια μορφή αυτοάμυνας.

Γιατί το Kung Fu, είναι ένας τρόπος ολοκλήρωσης, ένας τρόπος ζωής.

 

  • Πρόσθετες Πληροφορίες

    • Συντάκτης:

      Χρυσοβαλάντης Ζέρβας - Θεωρητική εργασία αλλαγής επιπέδου, Πράσινη Ζώνη